Suomenkin mediaan näytti jo yltäneen uutinen Rion dengue-epidemiasta, eikä syyttä.Tämän aamun lehti, kertoo että vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana sairastuneita on jo noin 35 000. Kuolleiden määrä vaihtelee 60-110 välillä riippuen kertojasta. Uusia, väliaikaisia sairaaloita pistetään pystyyn "suur-Rion alueelle" ja kaikki sairaalat on määrätty toimimaan 24/7 periaatteella. No, se ei kyllä toteudu, sillä henkilökunnasta on valtava pula. Päivittäin lehdessä näytetään jonoja sairaaloiden ja terveysasemien edessä ja kerrotaan ennätyksellisistä jonotusajoista tyyliin 28 tuntia..

Dengue-kuumetta levittävät tiettyyn lajiin kuuluvat moskiitot, jotka munivat erityisesti "seisovaan veteen" ja lisääntyvät näin olleen erityisesti hoitamattomilla alueilla. Näin ollen meidän asuinalueemme on suht turvallinen ympäristö. Tosin kukaan täällä ei voi ajatella olevansa täysin turvassa, sillä imettyään infektoitunutta verta, moskiitto jatkaa matkaansa ja levittää sairautta eteenpäin. Yksi moskiitto voi hetkessä tartuttaa jopa 300 ihmistä, pienellä alueella tosin. Nämä moskiitot ovat siis täysin toista kuin suomalaiset perinteiset verenimijät, joille riittää yksi annos ;)

Sekä lehdet, televisio että katukuvassa näkyvät mainokset valistavat ihmisiä korostaen erityisesti kahta asiaa: ensinnäkin moskiittojen leviäminen pitää estää poistamalla omasta pihapiiristä kaikki sellaiset astiat tms., jotka keräävät vettä, ja joihin vesi jää sateen jälkeen seisomaan (onneksi meidän katolle vesi ei jää seisomaan, vaan tulee suoraan läpi!) ja toiseksi, ihmisten pitää suojautua moskiitoilta pukeutumalla pitkiin housuihin, sukkiin, umpikenkiin sekä suihkuttamalla itseensä hyttysmyrkkyä. No voitte vaan kuvitella, miltä tuo jälkimmäinen ohje täällä 30 asteen lämmössä tuntuu.. vaikka toki yritämme mekin sitä noudattaa. Lisäksi asuinalueilla myrkytyksiä on lisätty niin, että meidänkin kadulla menee lähes joka päivä myrkytysauto jättäen jälkeensä todellisen "myrkkypilven" - enkä epäile yhtään etteikö moskiitto tuosta myrkystä pökertyisi, sen verran voimakasta se on. Ollaan muutaman kerran saatu muuten myrkkypilvi päällemme nautiskellessamme pizzaa meidän condon pizzerian terassilla - onpa tullut otettua samalla siis sisäinenkin myrkytys!

No suurin ongelma epidemian hallitsemisessa on tietysti Rion valtava koko. Jos pelkästään kaksi miljoonaa ihmistä asuu slummeissa, jotka ovat täynnä avoimia vesiastioita, tyhjiä purkkeja ja purnukoita, notkollaan olevia kattoja ja vanhoja autonrämiä - miten ihmeessä moskiittojen leviäminen voidaan pysäyttää?? Eipä silti, että "paremmalla väkelläkään" olisi puhtaat paperit asian suhteen: 20% condoissa asuvista ei avaa porttia terveystarkastajalle tai moskiittomyrkyttäjällä luultavasti ajatellen "ei ole meidän ongelma". Mutta kun piha on istutetty täyteen vettä herkästi kerääviä bromelia-kasveja - saattaapa ollakin! Epidemia toistuu muutaman vuoden välein, aina edellistä pahempana. Tuo tilasto saattaa tosin kertoa myös siitä, että koska ensimmäinen dengue-tartunta ohitetaan usein lievänä kuumeena ja päänsärkynä ja saattaa näin ollen jäädä diagnosoimatta, on seuraavana vuonna moninkertainen määrä potentiaalisia toiseen kertaan (eri dengue -tyyppiin) sairastuvia, joille tartunta saattaa olla jo vakavampi.

Nyt Rio siis odottaa paitsi "hätäapuhenkilökuntaa" muista osavaltioita, myös kylmää ja kuivaa syksyä. Moskiitot nimittäin tykkäävät kesäkeleistä; helteestä ja rankkasateista. Mutta samalla Rio odottaa kauhulla seuraavaa epidemiaa vuoden tai parin päästä.. Toivoa vain täytyy että, ennaltaehkäisy- ja myrkytyskoneisto saadaan hieman parempaan iskuun siihen mennessä - ja ettei toimeen ryhdytä vasta sitten, kun ..piiiip... on jo housuissa.