Perheellämme on nyt takana yli puoli vuotta enemmän tai vähemmän arkista elämää täällä Rio de Janeirossa. Edellinen blogini Jippiin sivuilla sisälsi yli kaksikymmentä kirjoitusta tältä ajalta - yllätyin määrästä itsekin! Harmikseni Jippii ajoi sivustonsa alas ja niinpä minunkin kirjoitukseni hävisivät jonnekin bittiavaruuteen.. Enpä tietenkään ollut tallentanut niitä muualle kuin blogiini (vaikka muutama vihje siihen suuntaan oli tuolta omalta mikrotukimieheltä tullut)! Onneksi maailmassa on Google, mikä jollain ihmeellisellä tapaa löysi suurimman osan teksteistäni ja niinpä sain kopiotua ne itsellenikin. Muistoksi. Tai vaikka kirjaksi - kukapa tietää..

No nyt ei kuitenkaan ole tarkoitus muistella menneitä, vaan kokea uusia ja kirjoitella niistä. Rion syksyssä riittää lämmintä liiaksikin, ja Suomen pakkasia helmikuulta kaipasi viimeksi tänä aamuna yksi lapsista. Sitten kun muistutin talvipukeutumisesta tai siitä miten kaupoissa pitää hikoilla toppavaatteissa tai miltä tuntui odotella bussia puoli tuntia tai solmia luistimen nauhoja kentän reunalla - aamun 26 lämpöastetta ja hame ja varvastossut tuntuivatkin ihan ihanilta. Sen sijaan oma tennistuntini vähän myöhemmin (sitähän ne kotirouvat täällä tekevät!?!) yli kolmenkymmenen asteen helteessä oli aika tuskaa, eikä pelin rytmillä ollut mitään tekemistä tuskan kanssa!!

Meillä tuli tässä lasten kanssa keskustelua noista ihan perusvarvastossuista (muoviset läpsyt), mitkä on siis yleisin jalkine täällä päin. Onhan niitä Suomessa? Onko niitten nimi tosiaan varvastossut? Mitä ne maksaa? Merkkitietoiset käyttävät täällä Havaianas- tai Ipanema-nimisiä tossuja, jotka maksaa marketista ja mallista riippuen 3-13 euroo. "Merkittömiä" saa halvemmalla. Muistan Suomessa yrittäneeni varvastossuja lasten jalkaan, ja jokainen oli sitä mieltä, "ettei näillä voi kävellä ja varpaanväliin sattuu". Nyt ne on melkein ainoat, mitkä kelpaavat niin kouluun, rannalle, leffaan kuin ostoksillekin. Paikallisilla niitä näkee joskus tenniskentälläkin, mutta onneksi lenkkari-Suomen kasvatit eivät ole siihen vielä siirtyneet. Seuraava askelkin on jo otettu: ensimmäiset itse helmikirjaillut varvastossut (!!!) on valmiit, ja jatkoa seuraa!!