Talossamme on myös sauna, kuten suuressa osassa täkäläisiä taloja. Tosin taloja kierrellessä vuosi sitten tuli useamman kerran mieleen, etteivät paikalliset välttämättä tiedä millainen on oikea sauna.. Mekään emme ensimmäisen puolen vuoden aikana edes miettineet käyttävämme saunaa, mutta Suomen loman jälkeen ja trooppisen kosteuden hiipiessä luihin ja ytimiin iski saunan tarve ensimmäisenä perheemme isäntään.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ajatuksena oli alun perin, että muuttokuormassa tuomamme suomalainen kiuas vaihdettaisiin paikallisen tilalle, minkä lisäksi saunan ilmanvaihtoa hieman kohennettaisiin. Yllätys yllätys - kiukaan vaihto ei ollutkaan niin yksinkertainen homma, ja manuaali kulkee edelleen paikallisen ”handymanin” taskussa jossain päin Rioa. Myös ilmanvaihtoaukko seinään jäi tekemättä – ainakin toistaiseksi -, siispä tyydyimme pesemään saunan ja vanhan kiukaan, vaihtamaan kivet ja sitten - ei muuta kuin lämmittämään.

 

Ja yllätykseksemme – sehän toimi!! Ja tuntui melkein oikealta!! Suurin ero on tietysti löylyn heitto, mitä täällä ei saisi harrastaa ollenkaan, mutta kuka sitä nyt kuivassa saunassa pystyisi istuskelemaan. Siispä liruttelimme vettä pikku hiljaa kiville varoen ikivanhoja vastuksia, ja suurempien lätäköiden kertymistä lattialle, sillä eihän saunassa tietenkään ole viemäriä!!

 

Järven asemaa sai ajaa pieni uima-altaamme, jonka vesi näin talvella tuntuu hyvinkin virkistävältä. Ja sen jälkeen limsat ja oluset terassilla – tunnehan oli melkein kuin Suomessa. Tosin tuntui hieman oudolta katsella banaanipuuta ja palmuja mäntyjen ja koivujen sijaan, ja olivathan nuo paikalliset luontoäänetkin hieman erilaisia!! Silti, lauantaisauna on palannut eloomme!!