Täällä Riossa, kuten kai kaikkialla, lisääntyvät erilaiset valvontakamerat kovaa vauhtia. Ajat sitten autolla sisään asuinalueen porista, seisot kerrostalon hississä tai odottelet vuoroasi ravintolan vessajonossa, huomaat edessä kyltin, jossa ilmoitetaan valvonnasta. Ja kyltin teksti kuuluu: "Sorria - eli HYMYILE. Sinua kuvataan." Usein kylttiä vielä koristaa smaili! Aika positiiivinen lähtöasetelma valvonnalle!

Myös poliisi on lisännyt valvontaa liikenteessä, missä kameroita on sekä nopeuksia että liikennevalojen noudattamista valvomassa. Tosin luulen, että liikennevalovalvonta on vaan hämäystä: voi sitä laskujen määrää, mihin Rio hukkuisi, jos punaisia päin ajavia sakotettaisiin! (Sehän on usein enemmän sääntö kuin poikkeus! Oltiin mm. kerran tulossa aikuisporukalla yöllä keskustasta taksilla, ja taksi ajoi läpi kaikista punaisista. Eikä se edes varoittanut torvea soittamalla - sen sijaan se soitti torvea aina kun se meni vihreistä läpi, vähän niin kuin varoituksena?!?! Ja me pidettiin kauhukahvoista kiinni - vauhti oli nimittäin aika hurja..)

No nopeusvalvonta tuottaa tulosta ainakin allekirjoittaneen kohdalla vähän liiankin hyvin... Täällä on nollatoleranssi, joten pienestäkin (höh!) ylinopeudesta välähtää valo, ja napsahtaa sakko. Sakkojen tulo kyllä kestää aikansa, kun ne kiertävät leasing-firman ja miehen työpaikan kautta. Mutta jotenkin kummasti ne lopulta aina löytävät perille! Ja kun kotona aikamme sakkoa tutkitaan, tullaan yleensä aina samaan johtopäätökseen - kuskina olen ollut minä eikä mies! Perussakko on 80 realia, mutta juuri tällä viikolla sain tietää, että jokainen uusi sakko saman kalenterivuoden aikana kerrotaan sakon järjestysnumerolla ja näin saadaan uusi summa!  ts. 7. sakko (ihan vaan esimerkinomaisesti ;) -> 7x80 eli 560 realia, kiitos! Vuosi 2007 alkaa pikkuhiljaa tuntua perheen kukkarossa... Tosin noi "ekstrasummat" on vielä laskuttamatta, ja pahin pelkoni onkin, että juuri kun olemme poistumasta maasta, nappaa Federal Policen äijä hihasta kiinni ja heiluttelee maksamattomia sakkoja nenän edessä! Jää nähtäväksi..

Sakkoihin menevään rahaan oli perheen nuorisollakin heti näsäviisas kommentti valmiina: "Näyttää vähän suhteelliselta, mistä rahanmenosta täällä ollaan huolissaan.." Oltiin nimittäin just käyty kiivasta keskustelua nuorten puhelinkuluista, ja päädytty siihen, että jos homma menee ihan överiksi, eli kiinteästä puhelimesta näkyy soittoja tiettyyn numeroon yli 20 realilla (!!), napsahtaa lasku nuorison itsensä maksettavaksi.. Mutta voiko äitin sakkotehtailua ja nuorison puhelinkuluja oikeestaan verrata?? Ja kuka ne kaikki loppujen lopuksi maksaa - perheen ainut palkansaaja tietysti..