Vappujuhlat ovat oivia paikkoja parantaa maailmaa ja niinpä mekin eräissä illanistujaisissa kävimme pikkutunneille asti keskustelua Rion mittavasta jäteongelmasta.

Viime päivinä meressä Rion ja Barran edustalla on nimittäin kellunut aikamoisia ruskeita jätelauttoja. Kaipa sitä moskaa on siellä aina ollut, mutta nyt sen on saattanut nähdä oikein paljain silmin. Hieman kornia, sillä viikko sitten täällä Barran alueella otettiin käyttöön "uusi jätevedenkäsittelyjärjestelmä". Toisin sanoen uusi jäteputki, mikä vie jätteet nyt vähän pidemmälle merelle eli putki on 4 kilometriä pitkä rannasta aavalle merelle päin. Muuten ihan hyvä homma, mutta varsinaista jätteenkäsittelyä putken alkupäässä ei ole. Kun ei ole kuulemma varaa rakentaa jätteenkäsittelylaitosta, mikä sekin on ollut vireillä jo vuosia. Jätteiden käsittely on asuinalueiden eli condojen vastuulla - eikä missään säännöllisessä seurannassa. Ajoittain lehdessä kerrotaan, miten jollekin condolle on paukautettu sakot jätteiden päästämisestä suoraan putkia pitkin sisäjärveen ja sitä kautta mereen, mutta luultavasti ko. sakot ovat sata kertaa pienemmät kuin mitä jätteiden käsittely maksaisi. Haju Barraa halkovassa sisäjärvessä / kanaalissa ja näky merellä onkin aika surullinen. Ja samalla kun kerrotaan, ettei jätteenkäsittelylaitosta ole varaa rakentaa, rakennetaan miljoonien konserttitaloa ja useita uusia urheiluareenoita ensi kesän Pan-Amerikan kisoja varten. Niinpä, priorisointikysymys. Ja paikallisten vastaus asiaan on olan kohautus, tai kommentti tyyliin "sellaisia ne brasilialaiset (ketkä ne?) ovat"... Ihmiset tuntuvat jotenkin välinpitämättömiltä, tai sitten he vain ovat realistisen kyynisiä. Rahoista ja rakennushankkeista päätetään ehkä jossain muualla kuin demokraattisesti valituissa luottamuselimissä..

Suomalainen ratkaisu asiaan (pikkutunneilla) on kutsua Greenpeace paikalle tai perustaa uusi vaihtoehtoliike.. Kun siis jonain päivänä uutisissa näkyy tuttuja kasvoja köyttäytyneinä Rion jätevesiputkeen tai konserttitaloon - älkää säikähtäkö.. Me vaan yritämme pelastaa Atlantin valtameren ;)

Jätteistä puheenollen tekisi oikeasi mieli laskea joskus marketeissa käytettävien muovipussien määrä päivässä. Istuimme yhtenä päivänä kahvilla ennen ostoksille menoa ja katselimme touhua: jokainen laittoi 2-3 pussia päällekkäin (koska pussi siis menee muuten rikki kahden mehulitran painosta), pakkasi yhteen pussiin max. kolme tavaraa (koska pussit on niin pieniä eikä erilaisia tavaroita voi koskaan pakata samaan pussiin) ja otti uudet pussit. Siis vähintään 40 pussia / talous. Joillakin varmaan 200. Ja asiakkaita lappaa kolmenkymmenen kassan läpi koko ajan, 16 tuntia päivässä (jopa 24 tuntia)... Yksi osa jäteongelmaa ratkaistaisiinkin jo sillä, että lopettettaisiin älytön pussisirkus tai laitettaisiin pussit edes maksullisiksi!

Ja kun vauhtiin pääsen, en malta lopettaa.. Kaikista pulloista puuttuvat pantit eli käytännössä kukaan ei kierretä niitä. Lisäksi jätesäiliöiden löytäminen ei ole helppoa (tiedän yhden kaupan ja yhden condon), joten yksinkertainen paperin tai lasin kierrättäminenkin on  äärettömän vaikeeta. Ainoa kierrätysmetodi tuntuukin olevan se, että tien varteen jätetään jotain edes jollain tapaa käyttökelpoista, ja sieltä joku toinen poimii sen käyttöönsä tai edelleen myyntiin.. Yksi kaveri kertoi kysyneensä kotiapulaiseltaan, että mihin vanhentuneet lääkkeet voisi viedä. Vastaus oli ollut, että ne laitetaan normaalin jätteen sekaan pussissa, johon on kirjoitettu päälle "lääkkeitä".  Jäätiin vaan miettimään, että mihinköhän ko. vanhoja lääkkeitä sisältänyt pussi lopulta ajatui - katukauppaanko?!

Ja kaiken tämän vuodatuksen jälkeen: kierrätänkö itse?? en. käytänkö muovipusseja?? käytän. olenko itse puhdas pulmunen?? en todellakaan!!