Blogissa on ollut hiljaista, sillä kesälomien aikaan riitti koko perheellä muuta puuhaa. Löhöilyä, matkustelua, herkuttelua ja muuta mukavaa. Tosin lapset olivat sitä mieltä, että vasta kolmen viikon Suomen reissumme kruunasi kesäloman - oikeesti kesälomasta ei kuulemma voi nauttia samalla tavalla missään muualla! Ehkä se tosiaan on niin: <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Suomen valoisat illat ja yöt on ihan ykkösjuttu, täällä Riossa kun on näin keskitalvella pilkkopimeää iltakuudesta aamukuuteen. Esimerkiksi Juhannusjuhlat tuntuivat jatkuneen ikuisesti (vaikka vieraat olivatkin tosi kivoja), kunnes katsoimme kelloa ja huomasimme sen olevan vasta kahdeksan.. Harha pitkistä juhlista johtui tietty pimeydestä! Samoihin juhliin hommasimme muuten väen vängällä muutaman moskiiton, jotta tunnelma olisi autenttisempi, mutta ei ne osanneet inistä oikealla tavalla :)

Toinen Suomen kesän kohokohta on ainakin meidän perheelle järvessä uiminen (saunasta ja ilman saunaa) - sehän on ihan erilaista kuin uima-altaassa tai meressä.. Varsinkin luonnon rauhassa keskellä ei mitään (joku lukija ehkä arvaa mistä paikasta on kyse!?) - iiiihanaa! Toki tällekin lomalle sattui muutama aika hyytävän kylmä uintireissu, mutta suomalaisella uholla nekin tartti toteuttaa. Loppulomasta saatiinkin sitten nauttia oikein kunnon helteistä ja rantaelämästä myös.

Ulkosuomalaiselle tietty Suomen (kesä)herkut ovat ehdottomia myös. Mainittakoon nyt vaikka uudet perunat, mustikat ja mansikat, kotimaiset vihannekset, kantarellit, ruisleipä, hirvipaisti, oltermanni, maito (!!!), suklaa ja jäätelö - aaah! Tuli muuten lomalla hyvin syötyä ja juotua ja hankittua lisäkilojakin jokunen - kiitos vaan kaikille kestitsijöille!

Lasten näkökulmasta Suomen kesään kuuluu ehdottomasti kulkemisen vapaus. Kännykkä, bussilippu ja vähän rahaa - ja menoksi. Tai sitten vaan lähiympäristössä kaverilta kaverille ja välillä puistoon. Ilman huolen häivää tai seuraavaa suunnitelmaa. Itsekin muistan tuon tunteen lapsuudesta - erona oli vaan se, että kotiintuloajat täytyi sopia etukäteen... Yhtenä päivänä muuten tuli puheeksi sähkeet nuorimmaisen lapseni kanssa ja se tietty ihmetteli, mitä ne on. Hmmm, olipa vaikea selittää - ei sellaisia taideta enää tänä päivänä lähettää ollenkaan?

Luonto ja suomalaiset kesämetsät kuuluivat niin ikään lomaamme ja kruunasivat ainakin oman lomani. Kantarelleja löytyi - ja hirvikärpäset löysivät minut ;) Koivut näyttivät ihanilta, ja muutama loistava mustikkametsäkin bongattiin. Onkimistakin harrastettiin ja rakasta lajiamme suunnistusta käytiin testaamassa vuoden tauon jälkeen. Metsä on elinehto, ehdottomasti.  

Kesätapahtumien luvatussa maassa jätimme suurimman osan tällä kertaa väliin, mutta vähän pääsimme maistamaan Suurajojen, Kukkaisviikkojen ja Teatterikesän tunnelmia. Myös perinteinen kesäteatteri-ilta piti totta kai toteuttaa. Ohjelmassa oli jotain tyypillistä kevyttä kesäteatterihömppää keskellä suomalaista maalaismaisemaa, mutta tunnelma oli täydellinen: lämmin kesäilta, katsomo täynnä eläkeläisiä, näytelmässä anoppi ja miniä ja virolainen maatalouslomittaja....

Hehkutukseksihan tämä meni, mutta ehkä se on ymmärrettävää kun taas tänne kaukomaille palasimme. Mielenkiintoisia vertailuja suomalaisen ja brasilialaisen palvelukulttuurin välillä teimme loman aikana myös, mutta niistä seuraakin sitten kokonaan toinen stoori.