Lisäyksenä edelliseen pohdiskeluun ja kommenttina kommentoijille tuli mieleen eilinen puheenvuoro koulun järjestämällä äitienpäivä-brunchilla. Omia kokemuksia avustustyöstä kertoili nimittäin vanhahko brasilialainen "äiti", jolla on tällä hetkellä 172 lasta.. Siis hän järjestää päivätoimintaa yli 5-vuotiaille lapsille yhdessä Rion monista faveloista (slummeista). Hän kertoili, että alle 5-vuotiaat ovat yleensä kohtalaisen hyvässä tilanteessa, sillä heille on yleensä seimi-/päiväkotipaikka siksi aikaa kun äidit tekevät pitkiä päiviä töissä (mitä erilaisemmissa..) Sen sijaan koulutaipaleen alkaessa 5-vuotiaana, ei koulun ohella ole yleensä paikkaa mihin mennä, ja koska koulut ovat puolipäiväisiä, kuluu toinen puoli päivästä lapsilla helposti faveloiden kujilla. Sieltä jengit valjastavat lapsia omiin tarpeisiinsa - rahan tienaamiseen, huumekuriireina toimimiseen, prostituutioon etc..  Hän myös kertoi 6-vuotiaan pojan kommentista, kun hän kyseli "mikä sinusta tulee isona" -ajatuksia lapsilta eräänä päivänä. Poika oli empimättä vastannut, että hänestä tulee varas. "Miksi?" -kysymykseen poika vastasi, että "koska varkailla on aina rahaa, mutta työläisillä taas ei!!"

Äitienpäivä näyttää täällä(kin) olevan iso, kaupallinen kevään (tai siis syksyn) juhlapäivä. Kenellekään ei jää epäselväksi, että se on huomenna. Itse asiassa kuullessani, että eilinen eli perjantai olisi vapaa koulusta, luulin tietysti että se on äitienpäivän kunniaksi (voisi hyvinkin olla tämän maan vapaapäivälogiikan mukaan). No oikea syy olikin se, että paavi vieraili ja piti suuren messun Sao Paulossa Brasiliassa (miljoona kuulijaa). Loppujen lopuksi vapaapäivä muuten peruttiin..

Koulussa ja harrastuksissa on äitejä muistettu pitkin viikkoa erilaisin tapahtumin ja ylistyssanoin. Suomalaisittain jopa hieman liian kanssa.. Kaikesta hulinasta huolimatta me varmaan vietämme huomista suomalaisen perinteikkäästi oman perheen kesken. Ja toivottavasti skype toimii, niin että omat äitimme Suomessa saavat myös osansa kiitoksista ja ylistyssanoista. Postiakin lähetettiin, mutta varmaan taas liian myöhään (taisimme laittaa kirjeet postiin viime viikon keskiviikkona..) Postin kulku on muutenkin arvoitus ainakin Suomesta tänne päin, sillä postista jää osa matkalle. Ainakin ne lähetykset, joista tullivirkailijat voivat päätellä, että ne sisältävät muutakin kuin tekstiä... Siis tänne päin ei kannata lähetellä paketteja, ei isoja eikä pieniä ;) Muuttokuormastammehan katosi yksi läppäri - joku tullimies oli lukenut laatikon päältä, että tämähän kannattaa nyysiä. Niinpä, uskomatonta mutta totta.

No joka tapauksessa hyvää ja onnellista äitienpäivää kaikille äideille - pliis muistakaa heitä muulloinkin kuin huomenna - halauksin, paketein, kukkasin ja auttaen.