Eilen toteutimme suomalaisen vieraamme kanssa yhden Rion mielenkiintoisista opastetuista kierroksista - Favela tourin. Siis opastettu kierros slummeissa! Vettä tuli kaatamalla, joten slummit näyttivät todellakin parhaat puolensa.. "Suur-Rion" faveloissa asuu yhteensä n. 2 miljoonaa ihmistä, eli 20% väestöstä ja Brasilian n. 180 miljoonasta asukkaasta 35% asuu faveloissa!

Vierailimme ensin Rion suurimmassa favelassa, missä asuu 130 000 ihmistä!! (Tosin laskelmissa oli ensin päädytty 60 000:een, joten totuus ei ole aivan itsestään selvä..) Favela on rakentunut vuoren rinteille siten, että sinne ajetaan läpi hienostoalueen, joka on yksi Rion kalleimmista. Rinteillä kohoaa komeita taiteilijoiden, pankinjohtajien ja plastiikkakirurgien (!) pytinkejä, samoin kuin Rion amerikkalainen koulu ja kallein yksityinen yliopisto. Oppaan mukaan kuitenkin ko. rakennukset ja niiden asukkaan / opiskelijat saavat olla täysin rauhassa, sillä faveloiden rikolliset eivät tee rikoksia lähiympäristössä, eivätkä myöskään faveloiden sisällä - niinpä myös rauhallinen vierailu on yleensä täysin turvallista. Faveloiden suurimmat välikohtaukset aiheutuvat silloin, kun poliisi tekee tutkinnan/iskun johonkin favelaan; kyseessä on siis mitä suurimmissa määrin huumejengien ja poliisien välinen "sota". Faveloilla on täällä tosiaan kovin rikollinen ja vaarallinen leima, mutta kuten opas sanoi, suurin osa faveloiden asukkaista (99%) on tavallista, köyhää kansaa, joka yrittää elää normaalia elämää, ja vain prosentti on varsinaisia rikollisia. Tosin faveloiden sisäinen elämä kietoutuu huumekartellien käskyvallan ympärille, mistä syystä kaikki ovat enemmän tai vähemmän "sidoksissa" rikollisuuteen - yleensä tahtomattaan.

Rosinha (favelan nimi) -vierailuun sisältyi luonnollisesti pysähdys paikallisten käsityöläisten kojuilla, maiseman "ihailu" ylhäällä rinteessä sijaitsevan talon terassilta sekä lyhyt kävely Favelan ostoskadulla. Kävelyn aikana meille mm. esiteltiin Favelan omaa TV-kanavaa, joka on vain yksi monista sisäisistä TV- ja radiokanavista. Kaupoista ja kojuista olisi voinut ostaa ihan mitä vaan (vaikkapa kanoja ja kukkoja), ja varmaan halvemmalla kuin täällä omalla asuinalueellamme. Emme kuitenkaan pysähtyneet pidemmäksi aikaa, ja esim. kameran käytön opas kielsi kävelyn aikana. Ohittaessamme poliisilaitoksen (koko Favelan ainut), sanoi opas seuraavan porraskäytävän kohdalla, että tuolta voisi sitten ostaa huumeita! Poliisit ovat yleensä niin ikään kietoutuneet huumekartellin lonkeroihin, joten esim. isomman poliisijoukon iskun lähestyessä kovimmat huumepomot ehtivät jostain kumman syystä yleensä paeta paikalta!? Ohittessamme pankin, opas mm. kertoi että ko. pankki oli ryöstetty joitakin vuosia sitten. Loppujen lopuksi Favelan huumepomo oli auttamassa tutkinnassa, ja syyllisiksi paljastui kaksi poliisia! Menivätkö roolit jotenkin väärin päin?

Mielenkiintoista, todella. Mutta jottei stoorista tule liian pitkä, jatkan huomenna...