Tämän viikon ohjelmassa on - koulujen kesälomien alkamisen kunniaksi ja lasten harmiksi - kasaantunut erilaisia lääkärikäyntejä. Niistä palveluista pitää kyllä toistaiseksi antaa kymmenen pistettä tälle maalle ja kaupungille - ja vakuutukselle. Eli rahalla saa hyvää palvelua; julkisen puolen sairaalasta meillä ei toistaiseksi ole kuin näköhavainto.

Tyttären hammaslääkäri aloitti kysymällä kävimmekö Suomessa lasten hammaslääkärillä vai tavallisella.. Hmm, ei niissä tainnut eroa Suomessa olla... No, tämä herra oli erikoistunut lapsiin ja heidän hoitamiseen, puhui loistavaa englantia, selitti 8-vuotiaalle täysin ymmärrettävästi eli lapsen termein hampaan puuduttamisprosessin, kehui ja jutteli ja kohteli lasta asiakkaana!! Lisäksi kävi luonnollisesti keskustelun äidin kanssa erikseen. Ja kaiken lisäksi, hän kertoi rakastavansa suomalaista votkaa ja Lapponia-likööriä ja kehui ennaltaehkäisevän hammashoidon tasoa Pohjoismaissa - sieltä kuulemma tulevat alan suurimmat "oppi-isät". Kaiken päätteeksi neuvoi meidät yhteen tiettyyn kemikaalio-apteekkiin, mistä voi ostaa xylitol-purukumia!

Hammaslääkäriin, ja muihinkin lääkäreihin, liittyy tosin sellainen piirre, että yksityisvakuutuksen kautta asioiville tarjotaan luultavasti tutkimuksia ja palveluita vähän ylimitoittaen. Imetään ns. vakuutusyhtiöstä kaikki irti. Mm. meidän tytön kanssa jatketaan tänään hammasröntgeniin, ihan vain tarkastusmielessä. Ja oikomislääkäri, joka hoitaa kahta lapsistamme, kauppasi jopa kiinteitä rautoja takaisin tyttäremme suuhun, vaikka ne oli otettu pois Suomessa juuri ennen tänne muuttoa. Tavoitteena olisi ollut kuulemma hoitaa hampaa vielä paremmiksi ja kauniimmiksi, ja siirtää hammasrivin keskikohtaa n. 2 milliä johonkin suuntaan.. Kieltäydyimme raudoista Suomen hammaslääkäriä konsultoituamme ja saatoimme lukea pettymyksen (ja menetetyt realit) paikallisen oikomislääkärin kasvoilta. Yleisesti ottaen täällä on muuten joka toisella aikuisellakin raudat suussa eli oikomislääkäreillä on tosi rahakkaat markkinat.

Toinen tämän viikon lääkärikokemuksista alkoi sillä, että hoitaja vastasi meidän täydelliseksi yllätykseksemme meille suomeksi! Muiden asioiden ohella päädyimme surffaamaan yliopiston apteekin sivuille, kun lääkäri halusi tietää suomalaisen syylänpoistoaineen koostumuksen... Sinänsä huvittavaa, sillä viime syksynä asioimme täällä lääkärissä vallan suomeksi, sillä tuolloinen lääkärimme oli jopa työskennellyt Espoossa terveyskeskuksessa. Sittemmin hän muutti takaisin Suomeen, mutta siitä huolimatta päädyimme nyt edelleen saamaan palvelua suomeksi!!!! Uskomatonta, että tämä tapahtuu Riossa (sain aikoinaan kätilöpalvelua suomeksi asuessamme Saksassa, mutta se ei tuntunut ihan niin uskomattomalta).

Vielä muuten hammaslääkäristä sen verran, että hän antoi mukaan kotinumeronsta ja kännykkänumeronsa ja painotti, että missä tahansa tilanteessa ja mihin tahansa aikaan voimme soittaa suoraan hänelle. Esim. hammastapaturman sattuessa täällä ei kuulemma kannata lähteä sairaalaan jonottamaan, koska siellä ei ole hammaslääkäreitä / konsultaatiota näissä asioissa. Soitto siis hänelle anytime anywhere. Kyllä vaan tällainen lähestyminen ja palvelu lääkärin taholta antaa turvallisen olon - ja varmasti pitää meidät asiakkainaan + saa meidät suosittelemaan häntä ystävillemmekin! Ja muuten tyttö kysyi hammaslääkärin jälkeen: "Milloin me taas mennään sinne?"!