Joskus viime talvena taisin blogissakin huokailla, että pitäisi tilata paikallinen "Hesari", jotta pysyisi tilanteen tasalla eli mitä kaikkea täällä päin tapahtuu ja toisaalta - mitä asioita uutisoidaan. Tulipahan tilaus lopultakin pari viikkoa sitten tehtyä ja nyt porttimme pielessä odottaa aamuisin O GLOBO eli Rion alueen valtalehti. Paksuudeltaan Globo vastaa varmaan Hesaria, ainakin lauantaisin ja sunnuntaisin! Tosin Globossa erilaisten kaupallisten liitteiden määrä on aika suuri - vaan niin se taitaa olla Hesarissakin (mulle ei oo koskaan tullut Hesaria lukuunottamatta sunnuntai-hesaria, joka kopsahti aikoinaan Saksan postilaatikkoomme aina keskiviikkoisin, ja jota luettiin seuraava viikko)? Joka tapauksessa laskin lauantaina, että Globossa oli automainoksia tasan 50 sivua!!! Kun laitetaan asunto- ym. mainonta siihen päälle - jotenkin tuntuu että maksan osittain turhasta, ja että voisihan noita metsiä muuhunkin käyttää.. Siivoojamme tosin mielellään käyttää sanomalehtiä siivouksessa, ja ennen oman Globon aikaa niitä piti kärrätä meille naapurista. Silti tuntuu hullulta, jos 50 autosivun ainoa tehtävä on päätyä ikkunanpesuun!? 

Uutisia tulee tavattua toisena päivänä ahkerammin, toisena vähemmän ahkerasti. Portugalin opettajani on tyytyväinen, sillä kyllä sanomalehden luku tosiaan on hyvää kielikoulua. Viime päivinä tosin vähintään 15 sivua joka aamun lehdessä käsitellään taas uutta senaatin skandaalia, missä senaatin puhemies tuomittiin jostain rötöksestä (älkää kysykö tarkemmin) ja silti hänet äänestettiin jatkamaan tehtävässään. Tosin opettajani kertoi, että vielä kolme syytettä on tuomioistuimessa vireillä, joten ehkä seuraavan syytteen yhteydessä hän jo saa potkut... No joka tapauksessa, asiaa vatvotaan niin paljon, että tuli jo mieleen, tekevätkö ne tyypit siellä senaatissa tällä hetkellä mitään muuta!? Muutenkin lehdestä aika suuri osa käsittelee paikallista politiikkaa ja erityisesti erilaisia lieveilmiöitä kuten lahjusskandaaleja ja senaattoreiden välisiä henkilökohtaisia kiistakysymyksiä. Presedentti Lula on uutisissa säännöllisesti - ei aina niin positiivisessa valossa. Paitsi viime viikolla, jolloin oli oikein kuvan kanssa Suomen eduskunnassa vierellään Sauli käsi paketissa ;) No, seuraavana päivänä istui sitten hevoskärryissä Ruotsin kuninkaan kanssa, ja tekstipalstoja oli jonkun verran enemmän..

Yksi silmiin pistävä piirre Globossa on rikos- ja onnettomuusuutisointi, mitä tuntuu riittävän. Ilman uutisia elämä täällä Barrassa tuntui hyvinkin turvalliselta, mutta eipä tunnu enää. On liikenneonnettomuuksia, kidnappauksia, ryöstöjä, junaonnettomuuksia, huumekauppaa... Ja toisella sivulla artikkelit kertovat, miten poliisin ja armeijan määrärahoja lisätään, faveloiden (slummien) ratsioita lisätään, uusia poliisiasemia avataan ja poliisien aseistusta kovennetaan. Mieletön mieletön maa(ilma)..

Urheiluutisoinnissa täällä kauttaaltaan nousee yksi laji ehdottomasti ylitse muiden - yllätys yllätys, kyse on tietty jalkapallosta! Vaikka eilen ei edes ollut sarjapelejä, oli lehteen saatu silti kolme sivua asiaa jalkapallosta. Sarjapelien jälkeisenä päivänä (eli n. 4 kertaa viikossa), asiaa on ainakin tuplasti. Ja usein myös etusivulla pääuutisena! Tänään näytti tilaa saavan lisäksi judon MM-kisat, jotka ovat parhaillaan menossa Riossa, sekä pienen palstan verran myös Formulat. Muut täkäläisittäin näkyvät lajit ovat lento- ja koripallo, surffaus, golf ja hetkittäin eli MM-kisojen aikaan sellaiset lajit, joissa brassit kilpailevat. Yritimme muuten seurata yleisurheilun MM-kisojen keihäskisoja telkkarista täällä, mutta lähetys pätkäistiin poikki just meidän kannalta H-hetkellä - ja tilalle tuli jotain rantalentopalloa!

Kultturiuutisia ja tapahtumia on myös mukava tavata, tietty sillä silmällä että voisi joskus itsekin osallistua. Tällä hetkellä ihan tossa lähellä on menossa suuri Rion kirja-biennaali, minne itse asiassa tyttöjen koulusta meni muutama luokka tänään vierailemaan. Ensi viikolla alkavat Rion filmifestivaalit, ja ohjelmaa lueskellessa sattui silmiin parikin suomalaista elokuvaa. Ainakin Miehen työ ja Valo (mikäköhän tuo on?). Myös Kaurismäen Brasileirinho on saanut täällä aika paljon mainos- ja palstatilaa, sillä se on nyt paikallisissa leffateattereissa. Hyvä Suomi!

Yksi mielenkiintoinen juttu vielä: Sunnuntaina tulee lehden mukana TV-liite, minkä luulisi luonnollisesti sisältävän viikon TV-ohjelmat mahdollisimman kattavasti. No se, niinkuin päivän lehtikin, sisältää n. 7 paikallisen kanavan ohjelmat, mutta ei muita. Liitteen pääasia on sen sijaan kertoa paikallisten saippuasarjojen (noveloiden) tulevan viikon päätapahtumat! Lisäksi lehdessä tietysti juorutaan Novela-tähdistä kulissien ulkopuolella. Noveloita täällä riittää, je ne ovat kuulemma henki ja elämä monelle brassille. Olisivat kuulemma myös hyvää kieliharjoittelua - olisikohan se seuraava askel tässä Carioca-koulussa (=miten sinusta tulee aito riolainen?)??